torsdag 8 februari 2007

Arbetsmarknad

Jag var medbjuden på ett seminarium om arbetsmarknadspolitik som arrangerades av IIRA idag. Huvudperson var Sven-Otto Littorins statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Efter att både Eva, forskaren Anders Forslund samt Sveriges kommuner och landstings Bibbi Jakobsson hade pratat var det tid för publikfrågor. Det var ett välbesökt seminarium med mycket fackföreningsfolk, folk från AMS, forskare osv. Om man hade gjort Vi Ungas jämställdhetsanalys på publiken hade det varit enkelt att se ett resultat- det var 9 äldre män som talade och en ung kvinna. Den unga kvinnan hade ju ett ovanligt bra perspektiv och förde in studentfrågorna i debatten- det var ju jag!

I alla fall så talade jag om hur det inte bara går att prata om att "få jobb", någon måste ju skapa jobben också, därför vill vi se mer entreprenörskap i utbildningarna. Att det dessutom satsas extra på gruppen 18-24 år, och många studenter är äldre än så, ja hur tänker man här?

Svaret: Grunden är att utbildning ger jobb, det har inte sett ut så här tidigare men nu är det högkonjunktur och det ska inte behövas några särskilda satsningar på studenterna. Det ska ge sig av sig själv. De är de som inte har studerat som behöver stöd, det är de funktionshindrade och det är invandrarna. Däremot så behövs det en rejäl yrkesvägledning innan du väljer att läsa till TV-presentatör. Entreprenörskap finns det ett stort intresse för idag och det kommer att föras in på flera plan.

.... eftersom det inte fanns utrymme för replik så säger jag den här, det är ju fantastiskt bra att det ser ljust ut för stora studentgrupper, men att dra alla studenter över en kam är att skjuta sig själv i foton. Det visar på en förlegad bild av att studenter är en homogen grupp. Du kan vara student och invandrare, student och funktionshindrad... det kan fortfarande finnas hinder att komma ut på arbetsmarknaden! Självklart ska stöd bara gå till dem som behöver det, och det är rätt att tro på studenternas egen förmåga. Men att ungdomar mellan 18-24 år ska ha kollektiva lösningar och inte individuella, när det tycks vara en helt annan politik som gäller för studenter. Dessutom så är det ju många unga som är arbetslösa- men de är det kortare tid än andra grupper. Ska det inte också ge sig av sig själv då eller?

2 kommentarer:

  1. Hej Eva. Kul att det går bra för dig.
    Du verkar vara fett inne på centern. Varför? Centern är ju den i särklass mest fackföreningsfientliga gruppen i Sverige.
    Jag får inte ihop det.
    MVH
    henke

    SvaraRadera
  2. Hej Henke, och tack för det!

    Det stämmer att jag privat är grön liberal, vilket jag absolut inte ser som någon paradox till att arbeta med studentfackliga frågor.

    SvaraRadera