torsdag 8 mars 2007

Ekonomisk avkastning viktigare än trygghet anser egenföretagande akademiker

Möjligheten till en bättre ekonomisk avkastning på den egna verksamheten är betydligt viktigare än det sociala skyddsnätet för att egenföretagande akademiker ska utveckla sin verksamhet. Det framgår av SACO:s Akademikerbarometer 1-2007.

Rapporten ger en signal om att det är bättre att regeringen fokuserar på att ge småföretagarna en möjlighet att känna trygghet genom bättre ekonomisk avkastning än att anpassa socialförsäkringssystemen för företagare.

Akademikerbarometer 1-2007, koncentreras till frågeställningar om intresset bland Sveriges akademiker att starta eget företag och hur de akademiker som redan är företagare ser på sitt företagande.

Fler resultat ur rapporten:
Egenföretagande akademiker tror på framtiden. 4 av 10 vill utöka sin verksamhet, men varannan av dem som vill utöka gör det helst utan att anställa.
3 av 4 egenföretagande akademiker har ingen anställd
Varannan akademiker är intresserade av att starta eget
8 av 10 egenföretagande akademiker tror sig ha bättre eller oförändrad lönsamhet i sin verksamhet de närmaste fem åren
Endast 3 av 10 egenföretagande akademiker hade sin tidigare arbetstagare som uppdragsgivare vid företagsstarten
Rapporten baseras på en webbenkät riktad till högskole- och universitetsutbildade inom Synovate Temos webbpanel under december månad 2006. Resultaten bygger på 500 svar från anställda akademiker och 509 svar från egenföretagande akademiker och är den sjunde akademikerbarometer som SACO gjort sedan maj 2005.

Rapporten finns att ladda ner på www.saco.se/kunskapsforetagarna där kan du också läsa mer om SACO:s arbete med egenföretagare.

Kontakt: Mikael Halápi, utredare näringspolitik, 08 613 48 06 eller Hanna Eriksson, projektledare kunskapsföretagarna, 070 999 47 75

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar