fredag 23 mars 2007

Extra morötter eller piska

Ett mer officiellt uttalande om Akademi eller verklighet-rapporten från vår hemsida:

Akademi eller verklighet - rapport av Svenskt Näringsliv
I veckan presenterade Svenskt Näringsliv rapporten Akademi eller verklighet, där ett antal utbildningars arbetslivsanknytning jämförs på olika lärosäten. SACO Studentråds fokusfråga för 2007 är glappet mellan studier och arbetsmarknad, där bland annat vikten av praktik och entreprenörskapstänkande inom den högre utbildningen lyfts fram.
- Det behövs en tydligare kommunikation kring lärosätenas koppling till arbetsmarknaden. Information som den Svenskt Näringsliv fått fram kan ge många studenter viktig rådgivning inför valet av utbildning, säger Eva Westerberg, ordförande SACO Studentråd. Det är positivt att även Svenskt Näringsliv granskar högskolornas uppdrag kring samverkan med det omgivande samhället.
I rapporten Akademi eller verklighet visas att god samverkan leder till förbättrade möjligheter att få arbete efter examen, med högre lön, större chans till tillsvidareanställning och det på ett relevant och kvalificerat arbete.
- Det handlar inte bara om det nationella planet. Genom Bolognaprocessen har lärosätena ytterligare tryck att jobba med anställningsbarheten hos studenterna. Ska Sveriges studenter kunna stärka sin konkurrenskraft behövs det krafttag. Förhoppningsvis kan studier som denna ge extra morötter eller piska för lärosätena att arbeta med samverkan, säger Eva Westerberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar