torsdag 29 januari 2009

Mohamed Omar och kartläggningen.

I gårdagens Aktuellt gavs rapporten Hot mot demokrati och värdegrund- en lägesbild från Malmö stort utrymme (resultatet presenterades även igår på SvDs Brännpunkt ). Efter inslaget från bland annat presskonferensen var rapportskrivaren och forskaren Magnus Ranstorp i studion tillsammans med debattören Mohamed Omar.

Det var väl tänkt att bli en intressant debatt om (eventuell) extremism i Malmö, och i Rosengård specifikt, men i stället blev det en häpnadsväckande uppvisning i ... ja allt möjligt.

Det börjar med uttalandet "som en sann demokrat är det helt okej att människor tycker att man inte ska rösta och även berättar det för andra" Detta som en kommentar på rapportens och debattartikelns "Är det okej att plädera för att människor ska isolera sig från demokratiska värden, jämställdhet och samhällsliv – till exempel att inte gå och rösta – samt att trakassera dem som inte efterlever sådana påbud?" .
.... Säga vad man vill men demokrati brukar anses som synonymt med ett styrelseskick med allmänna och fria val av representanter för folket. Jag kan i och med det välja att inte rösta, men det är tusan inte demokratiskt om jag säger åt dig att inte får rösta.

Efter det blir det riktigt otäckt.
Omar säger "Det stora hotet idag är sionisterna. I dag finns det sionister som samlar pengar till den israeliska mordmaskinen som använder pengarna till att bränna barn med kemiska vapen. Det sitter till och med en man i riskdagen, Fredrick Federley, som gett pengar till Israel, han kallar palestinier för hundar. De borde kartläggas för de tillhör eliten i samhället."

Kartläggning. Fräscht Mohamed Omar. Hur ska det göras?
Ska Informationsbyrån startas upp igen kanske?
Eller ska vi sätta fina gula stjärnor på de som stödjer Israels rätt till existens?
Eller varför inte på alla judar?

Ser på Twitter nu att Fredrick gör intervju med Aktuellt, så förmodligen kommer diskussionen fortsätta i kväll.

2 kommentarer:

  1. Varför får Federlay hålla ett försvarstal då han anklagats för att vara en sionist (vilket han är) som skänkt pengar till Israels armé (vilket han gjort) medan Mohamed Omar inte får göra detsamma då han beskylls för att vara pro-Hamas (vilket han är) och antisemit (vilket han inte är)? Ingen verkar ens komma på tanken att ställa denna fråga. Varför denna dubbelmoral?

    SvaraRadera
  2. Du ställde ju frågan nu, Kulturkritikern. Dock tycker jag att det är självklart att man ska få replikera på något när man i en debatt blir apostroferad, och det dessutom gällande att ens pengar går till att bränna barn.

    SvaraRadera